Een culinair auteursrechtgeschil

door: Kees Berendsen

 

Basmatirijst liefhebbers kennen ze wel. De pakken waarin rijst vaak wordt verkocht, in een staalblauwe kleur met een zilveren rand en meestal ook voorzien van een Aziatisch ogend landschap. De afbeelding hierboven van de verpakking van de Pure Original Basmati Rijst van Tilda is illustrerend. Tilda was van mening dat een concurrent, waarvan de identiteit onbekend is inbreuk maakte op haar auteursrecht op deze verpakking.

 

Die concurrent verkocht Kisaan Gold Traditional Basmati rice. Ik noem de concerrent gemakshalve maar Kisaan. Partijen kwamen er buiten rechte niet uit en zijn gaan procederen. Tilda gaf voor de rechter een uitgebreide beschrijving van haar verpakking. Kernbegrippen daarbij waren: rechthoekige vorm, hersluitbare rits aan de bovenzijde, staalblauwe achtergrond, T-vormig frame met zilveren rand, Aziatisch ogend landschap, omlijsting in fijne zilverkleurige belijning. Het zal niet verbazen dat Tilda met een beschrijving van de verpakking van haar concurrent kwam die nagenoeg identiek was.

 

Wat zegt de rechter? Die is van oordeel dat het best zo kan zijn dat Kisaan zich heeft laten inspireren door Tilda, maar dat is onvoldoende om inbreuk aan te nemen. Voor het vaststellen van inbreuk moet je kijken naar de totaalindrukken van beide verpakkingen. Daarbij constateert de rechter een behoorlijk aantal verschillen. De vorm van de verpakking is anders, Kisaan is smaller dan Tilda, Kisaan heeft aan de bovenkant gaten terwijl Tilda een ritsluiting heeft, de achtergrondkleur blauw is verschillend, de kleur zilver is anders, de pakken hebben een verschillende merknaam, het landschap bevat andere afbeeldingen etc.etc. Een waslijst aan verschillen dus.

 

Een interessante overweging van de rechter was ook dat het afbeelden van zaaien, oogsten en nuttigen van rijst in de context van een Aziatisch ogend landschap niet ongebruikelijk is op rijstverpakkingen. Kisaan had daarvan een aantal voorbeelden ingebracht.

 

De pakken Kisaan rijst hoeven dus niet uit de schappen. Hopelijk zit daar wel andere rijst in want uit deze procedure bleek ook dat Tilda, dat vooral aan de betere horeca levert, samples van de Kisaanrijst had beoordeeld op kwaliteit en inferieur had bevonden.