Beautiful Copyright

De filmposter van American Beauty, wie kent hem niet. Even opfrissen? Zie de afbeelding bij de kop van deze blog. De poster is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1999 van Sam Mendes. Wie zal ontkennen dat dit plaatje er gewoon om vraagt gekopieerd te worden. En dat gebeurt dan ook rijkelijk voor allerlei doeleinden. Van dekbedden tot lego, van boekomslag tot erotica. Een actuele 'kopie' - en aanleiding voor deze blog- is de poster van de nieuwe Nederlandse film Soof die in december uitkomt. Hoofdrolspeelster Lies Visschedijk ligt op z'n American Beautie's in een bad van rood fruit.

 

Vrij idee

Een hommage zeggen sommigen, een inbreuk zeggen anderen. Wie zal het zeggen en wat kun je ervan zeggen? Wat ik erover te zeggen heb is in ieder geval dit, dat het idee van een meisje in een rozenbad vrij door iedereen gebruikt kan worden. Beschermd is in het auteursrecht alleen de uitgewerkte vorm. Zo op het eerste gezicht zie ik voldoende verschillen tussen de twee rozenbadmeisjes om te kunnen concluderen dat er geen sprake is van inbreuk. En wat te denken van het rozenbedmeisje hieronder met rozennachtkastje en al?

Ook dit soort erotica, inzoemend op American Beauty kan ermee door zolang de uiterlijke vormen van de meisjes maar voldoende verschillend zijn. En dat geldt in elk geval voor deze.

 

Shrek

We hebben ook een monsterlijke Shrek versie.

Daarvan zou je in geval van twijfel (maar die is er niet) nog kunnen zeggen dat persiflage in het auteursrecht mag, wat maar goed is ook.

 

Lego

Ook hebben we nog een commerciele Lego-uitvoering die ook al alleen maar leunt op het idee van American Beauty en slim gebruik maakt van het succes van AB, zonder er inbreuk op te maken.

 

Liefde seks en bambihertjes

En last but not least een auteursrechtelijk onberispelijke beauty op het omslag van de debuutroman Lust van Renske de Greef.

 Het lijkt wel of al die 'naapers' hun lesje auteursrecht goed geleerd hebben. Beautiful copyright!