Auteursrecht op tatoeages

Tatoeages waren toch net als internet zo'n beetje hét symbool van een wel haast onbeperkte vrijheid? Ze waren allebei van iedereen of - anders gezegd – wereldwijd vormden ze een soort gemeenschappelijk bezit van ons allemaal. Als het om tatoeages gaat soms tegen wil en dank. 

 

Internet

Op het gebied van het internet is in die onbeperkte vrijheid al aardig de klad gekomen. Althans de mores van het auteursrecht dringen langzaam maar wel zeker de wereld van het internet binnen en steken een spaak in het freewheel dat haar juist zo mooi in de versnelling zette. ITunes en Spotify-achtigen zorgen ervoor dat – als hem om muziek en film gaat – het internet toch nog leuk blijft.

 

Auteursrecht op tatoege

Dat lot van het einde van het tijdperk van een onbeperkte vrijheid lijkt nu ook toebedeeld aan de wereld van de tatoeage. Weinigen zullen er bij stil staan. Een tatoeage is een maaksel dat net zo goed als ieder ander werk dat een zekere creativiteit bezit, auteursrechtelijke bescherming kan genieten.

 

Commerciele uitbating tatoeage

Nu ben ik Carlos Condit. Ik ben in Amerika een bekende persoon in de wereld van freefighting en heb mij uitgedost met een tatoeage. Om precies te zijn heb ik een tattoo van een leeuw op mijn buik. Laatst zat ik met mijn voorstelling (met tatoeage natuurlijk) in een videogame. Carlos had het kunnen weten. Zijn tatoeëerder kreeg daar lucht van en hield zijn hand op. Even betalen graag en graag direct maar een paar miljoen (dollar). Tatoeëerders kunnen ook goed geld vangen.

 

Afkoop

De schrik zit er behoorlijk in, om te beginnen in de sportwereld, want tattoo’s doen het daar goed. Nike heeft al eens geschikt en dat zal ook niet om een misselijk bedrag zijn gegaan. In de voetbalwereld sturen bonden hun voetballers op de tatoeëerders af om hen te pas af te snijden en direct maar de rechten af te kopen.

 

Pictoright voor Tattoo right?

Kun je wat anders? Bestond er zoiets als een BUMA of SENA voor tatoeëerders, dan kon je daar misschien afspraken mee maken. Misschien is het wel iets voor Pictoright, de opvolger van Beeldrecht.

 

Ondergeschikt gebruik geen inbreuk

Maar als ik de raadsman van een Nederlandse cliënt was die met een dergelijke claim zou worden geconfronteerd zou ik om te beginnen zeggen: geen cent betalen. De Auteurswet zegt namelijk dat de incidentele verwerking van een werk (in dit geval van een tattoo) als onderdeel van ondergeschikte betekenis in een ander werk (bij voorbeeld een videogame of een reclame uiting) geen inbreuk is op het auteursrecht.