Zelf klussen

Regelmatig worden wij gebeld met vragen over het opstellen van huurcontracten. Tegenwoordig valt er van alles via internet op te zoeken en zijn standaard huurcontracten gemakkelijk te downloaden. Ik word veel minder vaak dan pakwek vijf jaar geleden gevraagd huurcontracten op te stellen of op juistheid te controleren. Dat begrijp ik aan de ene kant wel, zo vraag ik me namelijk af waarom ik bepaalde aktes van de notaris niet gewoon zelf van het internet kan halen, maar aan de andere kant vind ik het toch behoorlijk riskant.

 

De kans dat je belangrijke informatie mist is aanwezig waardoor je onvoldoende voorbereid bent op situaties die zich voor kunnen doen. Dat overkwam een verhuurster die een zogenaamd leegstandwetcontract had gesloten. De kantonrechter oordeelde echter dat er sprake was van een tijdelijke huurovereenkomst die niet tussentijds opgezegd kon worden. De verhuurster heeft hiertegen hoger beroep aangetekend, terecht als je het mij vraagt, maar in de tussentijd krijgt ze de huurder niet uit haar woning. Daar zit je dan met je standaard leegstandwetcontract dat vaak gebruikt wordt en dat vooraf waterdicht leek. Als deze verhuurster zich goed had laten adviseren had ze in ieder geval kunnen weten dat ze een risico liep. Het standaardcontract is geloof ik inmiddels aangepast maar het lijkt mij toch altijd verstandig om even bij een deskundige te laten checken wat je doet. Zeker als het om belangrijke zaken zoals je eigen woning gaat.

 

Jung Nam Heeringa is partner bij Croon Davidovich Advocaten te Amsterdam en gespecialiseerd in vastgoedrecht en huurrecht