Verbod op executieveiling is ook goed voor banken

Oké, deze zaak is misschien een geval apart. Het ging om een stel met twee jonge kinderen, dat op straat zou belanden als de executieveiling van hun huis was doorgegaan. Bovendien had het stel zijn leven inmiddels gebeterd en renteachterstanden weggewerkt. Desondanks was het onlangs breaking news dat een Amsterdamse rechter in een kortgeding de executieveiling door Sparck Hypotheken vlak voor aanvang verbood. Rechter Sjoukje Rullmann oordeelde: Sparck heeft ‘misbruik van recht’ gemaakt door onder deze omstandigheden tot executieverkoop over te gaan.

 

Eigenlijk stond Sparck Hypotheken volledig in zijn recht. Het gezin had al sinds 2007 betalingsachterstanden. En tot twee keer toe was een executie van de woning al afgeblazen. Bovendien stond er nog altijd € 15.000 schuld open waarvan het discutabel was of de man dat echt kon afbetalen, zoals hij zelf in de rechtszaak betoogde.

 

Het opvallende in het vonnis is vooral dat de rechter de moeilijke economische tijd in haar vonnis liet meewegen. Nu van veel mensen het huis ‘onder water’ staat, mag van banken meer coulance worden verwacht dan in economisch betere tijden, aldus de rechter.

 

Is hiermee nieuwe, baanbrekende jurisprudentie geschapen? De advocaat van Sparck betwijfelde dat in de Volkskrant. Volgens hem ging het immers ‘maar’ om een kantonrechter in Amsterdam, waar rechters bovendien bekend staan om hun ‘sociale vonnissen’.

 

Zelf denk ik dat dit vonnis wel degelijk gevolgen heeft voor vergelijkbare zaken in de toekomst. Banken zullen vanaf nu met een heel sterk verhaal moeten komen als ze het huis van een wanbetaler bij opbod willen laten verkopen.

 

Vervelend voor de banken? Welnee, integendeel zou ik zeggen. Zoals bekend gaan huizen bij executieveilingen weg voor een veel te lage prijs. Een grote restschuld resteert doorgaans. Het eerder genoemde gezin had minstens € 50.000 euro schuld opgelopen als de veiling was doorgegaan, terwijl hun hypotheek ‘slechts’€ 165.000 bedroeg. Het gezin was in de schuldsanering beland en Sparck had na een aantal jaren waarschijnlijk kunnen fluiten naar een groot deel van die restschuld.

 

Hopelijk trekt de huizenprijs volgend jaar weer aan en verkoopt het gezin het huis op termijn voor een veel hoger bedrag op de reguliere markt. Gezin blij, bank blij. Kortom, een wijs besluit van rechter Rullmann. Nu alleen hopen dat het gezin de komende jaren wel braaf de rente blijft betalen.

 

Jung Nam Heeringa is partner van Croon Davidovich Advocaten te Amsterdam en gespecialiseerd in vastgoedrecht en huurrecht

Reacties

Nina - 14-10-2014

Ik heb mijn woning ook via een <a href="http://www.cvbvastgoed.nl/executieverkoop-huizen/">executieveiling</a> gekocht