Plassende buren

Op de Volkskrant website staat een leuk stukje. Een Berlijnse rechter heeft een groep huurders in het ongelijk gesteld die een proces hadden aangespannen tegen hun huisbaas omdat ze hun buren konden horen plassen alsof ze er naast stonden.

 

Om hun ongenoegen kracht bij te zetten hadden de huurders van het appartementsgebouw een tijdje hun huur niet meer betaald. Ze wilden hiermee afdwingen dat de huisbaas een degelijke geluidsisolatie zou aanbrengen. De rechter maakte daar korte metten mee. Die oordeelde dat het geluid dat plassende mensen maken 'sociaal aanvaardbaar' is en dat klaterende urinestralen een aanvaardbaar ongemak vormen.

 

Dat zou hier denk ik niet snel gebeuren. Als de isolatie van een appartement dusdanig beroerd is dat je de buren hoort plassen alsof je er naast staat dan lijkt mij het aanbrengen van betere isolatie domweg een plicht van de verhuurder. Als je wordt geconfronteerd met dit soort geluidsoverlast is het zaak om het geluid te laten meten. Daar zijn allerlei onafhankelijke onderzoeksbureaus voor. Blijkt uit geluidsmetingen dat de overlast inderdaad ontoelaatbaar is en niet voldoet aan de normen die hiervoor gelden - en jij dus niet gewoon een zeurende buurvrouw bent - dan kun je isolatie afdwingen. Bij je verhuurder als je huurder bent en bij je buurman als je eigenaar bent.