Mondelinge afspraken zijn toch ook geldig?

Heel vaak word ik geconfronteerd met deze opmerking als cliƫnten bij me komen en hun zaak aan mij voorleggen. Dat klopt, zeg ik dan. Maar als degene waarmee je die mondelinge afspraken hebt gemaakt zegt dat het toch anders zit lukt het je waarschijnlijk niet om die mondelinge afspraken ook te bewijzen.

 

Dat overkwam een man die dacht bindende afspraken te hebben gemaakt met een goede vriend. Hij dacht zijn pand aan die vriend verkocht te hebben. Ik vind een van de berichten die hij aan zijn vriend zond veelzeggend:

 

Je antwoord is duidelijk. We wisten het al. Maar dat jij geloof en waarde hecht aan deze mail van jou, karakteriseert je als persoon. Je vat het niet, zeg je. Ik had je veel intelligenter verwacht. Als jij niet begrijpt dat afspraken, zoals het ons op de hoogte houden van de voortgang, terwijl je ons erg onder druk zette in verband met de snelheid en vervolgens zelf 4 weken lang niets van je laat horen, dan heb je een arme geest.

 

Want je weet heel goed dat de issue van deze zaak een mondelinge afspraak was. En je bijdehante opmerking over contracten en de juridische gevolgen daarvan, hoef je mij niet te vertellen, want dat weet ik ook wel. Ik kan heel veel punten aangeven waar je je niet aan gehouden hebt, maar ik wil er verder geen energie meer aan verspillen.

 

Maar vooral van een man die in het verleden zo vaak een helpende hand heeft gevraagd aan zijn vrienden, ben jij des temeer een grote teleurstelling voor velen ons.

 

Geluk met je nieuwe aankoop in [Plaats]. Mijn netwerk heeft mij beter op de hoogte gehouden.

 

Hieruit blijkt de grote teleurstelling van de bedrogen man maar ook het feit dat hij wel weet dat hij geen poot heeft om op te staan. Wel een afspraak maar geen bewijs daarvan.

 

Lees de uitspraak hier.