Huisbewaring is niet genoeg

Tijdelijke verhuur

Woningen worden vaak tijdelijk verhuurd, bijvoorbeeld omdat de eigenaar op wereldreis gaat. Om huizen die in de sociale sector vallen (huurprijs tot € 699,48 per maand) langer dan drie maanden te mogen verhuren moet bij de gemeente een verzoek om huisbewaring worden ingediend. Alleen ben je er dan nog niet.

 

Toch huurbescherming

Hoewel sommige kantonrechters van mening zijn dat naast het regelen van toestemming voor huisbewaring geen andere afspraken hoeven te worden gemaakt denkt het Gerechtshof Amsterdam hier anders over. Die heeft namelijk geoordeeld dat huisbewaring niet betekent dat er ook sprake is van gebruik “naar zijn aard van korte duur”. En dus geniet de huurder in beginsel gewoon huurbescherming.

 

Sluit altijd een huurovereenkomst

Reken jezelf dus niet te snel rijk en maak naast de afspraak met de gemeente om tijdelijk te mogen verhuren ook goede afspraken met je tijdelijke huurder. Zo voorkom je niet alleen een bestuurlijke boete maar ook gedoe met je huurder als je weer terug komt van je reis.

 

Jung Nam Heeringa is partner bij Croon Davidovich Advocaten te Amsterdam en is gespecialiseerd in huurrecht en vastgoedrecht

Reacties

KK - 18-01-2014

WM