Erfpacht Amsterdam blijft oneerlijk

Erfpacht. Ik vind het iets feodaals. Je koopt voor veel geld een huis, maar de grond blijft eigendom van iemand anders. Die ander moet je vervolgens jaarlijks een flink bedrag betalen. Nog erger: die ander kan dat bedrag (de ‘canon’) jaarlijks naar believen aanpassen. En je zult wel moeten betalen, want je huis oppakken en ergens anders neerzetten is lastig. Geen wonder dat veel banken moeilijk doen over een hypotheek voor een huis op particuliere erfpacht.

 

De meeste gemeenten in Nederland hebben erfpacht gelukkig al lang geleden afgeschaft. Veel andere gemeenten willen er ook mee stoppen. Behalve… Amsterdam. 80% van de grond in Amsterdam is eigendom van de gemeente; de woningen daarop zijn in gemeentelijke erfpacht uitgegeven. Amsterdam haalt daar jaarlijks zo’n 70 tot 80 miljoen mee op.

 

Geen wonder dat Amsterdam er niet van af wil. Maar woonwethouder Maarten van Poelgeest kan ook niet om alle kritiek heen. Daarom wil hij het systeem nu aanpassen aan de ‘eisen van de moderne tijd’. Om onvoorspelbaarheid te voorkomen (de erfpacht wordt nu soms na 75 jaar in een keer tien maal zo hoog) wil hij de hoogte van de erfpacht relateren aan de waarde van de woning, op het moment dat die van eigenaar wisselt.

 

De hoogte van de erfpacht wordt daarmee misschien voorspelbaarder. Maar zeker niet eerlijker. Want waarom moet er straks voor dezelfde lap grond onder mijn huis een hogere canon worden betaald dan voor die van mijn buurman, omdat ik mijn huis goed onderhouden heb, terwijl hij het laat verkrotten?

 

Het wordt hoog tijd dat Amsterdam stopt met zulke rare schijnbewegingen waarmee het oneerlijke erfpachtsysteem alleen maar in stand wordt gehouden. Hopelijk ziet ook Amsterdam als een van de laatste gemeenten van Nederland eindelijk in dat erfpacht in de 21ste eeuw gewoon niet meer kan.

 

Jung Nam Heeringa is partner van Croon Davidovich Advocaten te Amsterdam en gespecialiseerd in vastgoedrecht en huurrecht

 

Reacties

philippe declercq - 05-06-2013

Situatie in Amsterdam lijkt op die in Londen.In België is erfpacht de laatste jaren helemaal terug van weggeweest maar om pure fiscale motieven: voor particulieren is de jaarlijkse erfpachtvergoeding aftrekbaar van onroerende inkomsten en voor bedrijven die niet kunnen afschrijven op grond is de erfpachtkost aftekbaar van de vennootschapsinkomsten-PhDLaw