'Blok-hypotheek' houdt woningmarkt op slot

Als je maar hard genoeg roept dat het weer goed gaat, dan gaat het ook goed. Voor die filosofie lijkt het kabinet-Rutte de laatste weken gekozen te hebben. Vorige week noemde onze premier het veelbesproken sociaal akkoord een ‘historisch moment’ dat ons zal ‘helpen op de weg naar boven’. Maar volgens acht op de tien economen is Rutte veel te optimistisch is, meldde de NOS.

 

Even euforisch was Bloks minister van Wonen en Rijksdienst in februari over de huizenmarkt. Blok bedacht een speciaal soort lening naast de hypotheek waardoor starters de eerste jaren lagere woonlasten hebben. Zo komt de woningmarkt eindelijk weer op gang, profeteerde de minister.

 

Maar twee maanden later is er nog niets wat daarop wijst. Het aantal verkochte huizen lag in het eerste kwartaal van 2013 30 procent lager dan eind 2012. Bij Croon Davidovich merken we dat veel verkopers hun huis zelfs van de markt halen en noodgedwongen kiezen voor tijdelijke verhuur. Het aantal tijdelijke-verhuurcontracten stijgt sterk, net als – helaas – het aantal conflicten dat daaruit voortkomt.

 

De reden dat de ‘Blok-hypotheek’ niet werkt, is dat mensen niet snappen wat de consequenties zijn van het sluiten van een tweede lening om de hypotheekrente beter te kunnen betalen. Sterker nog, eind maart bleek uit een onderzoek van RTL Nieuws dat ook de meeste banken niets zien in een dergelijke hypotheekfinanciering. Hoewel er sprake is van lagere lasten in het begin, blijven kopers op de lange duur met een hogere schuld zitten. Daar zijn maar weinig kopers in geïnteresseerd en dus blijft de woningmarkt gewoon op slot.

 

Jung Nam Heeringa is partner bij Croon Davidovich

Reacties

baiddilla - 14-05-2013

http://123rrnhhgyyt.com