Lakeman krijgt deels gelijk van rechter

Lakeman was niet gediend van deze beschuldigingen en heeft de rechtbank in kort geding verzocht mevrouw Bontekoe te verplichten haar uitlatingen in te trekken en te rectificeren. Lakeman stelt dat de uitlatingen betrekking hebben op ernstige psychologische afwijkingen die normaal functioneren onmogelijk maken. Laat staan dat zo iemand kan functioneren als een adviseur. De rechtbank gaat niet mee met dit betoog: De gebruikte woorden zijn gangbaar in het Nederlands en duiden niet per se op psychologische afwijkingen. De rechtbank zegt dat Lakeman een publiek figuur is die tegen een stootje moet kunnen. Vooral ook omdat hij zelf ook niet schuwt om stevige woorden te gebruiken. Zo is het; zei hij niet: “ik raad u aan uw geld bij DSB-Bank weg te halen”, waarna de bank failliet ging? (er waren natuurlijk andere oorzaken). 
 
Mevrouw Bontekoe mocht echter niet zeggen dat Lakeman een bedrieger is. Dat is hij volgens de rechtbank niet, althans de beschuldiging is onvoldoende gefundeerd.
 
Juridisch gezien is belangrijk dat de rechtbank de vrijheid van meningsuiting zwaar laat wegen. Mensen die zelf regelmatig anderen beschuldigen moeten kennelijk tegen een stootje kunnen. Betekent dit dan ook dat mensen die nooit mensen beschuldigen minder hoeven te verdragen?
 
Lees hier de uitspraak