NEVA = ‘Njivaa’

Het betrof restaurant NEVY, dat een kort geding was gestart tegen het restaurant van de Amsterdamse Hermitage, NEVA. NEVY vorderde dat het op 19 juni 2009 geopende restaurant NEVA iedere inbreuk op haar rechten op het merk en de handelsnaam NEVY zou staken en gestaakt zou houden.

 

NEVY stelde onder meer dat de namen NEVY en NEVA zowel visueel als auditief mogelijk tot verwarring leiden. NEVA pareerde deze stelling onder andere met het betoog dat NEVA de naam is van een door Sint Petersburg stromende rivier. Deze naam wordt in Rusland uitgesproken als ‘Njivaa’. Het restaurant zou zich bovendien ook onder die naam profileren. Het Hof volgt de stelling van NEVA en wijst mede op grond hiervan de vordering van NEVY af.

 

Nu heb ik sinds de opening van museum Hermitage diverse malen een bezoek gebracht aan NEVA. Nooit heb ik geweten dat deze naam uitgesproken diende te worden als ‘Njivaa’. Ook mijn vrienden en kennissen hoor ik in dit verband altijd spreken over ‘Neva’ en niet over ‘Njivaa’. Zelfs het personeel spreekt van ‘Neva’, in ieder geval wel toen ik voor mijn laatste bezoek belde om een reservering te maken.

 

Toch vond het Hof het voldoende aannemelijk dat de naam van het restaurant als ‘Njivaa’ wordt geprofileerd. Mijn persoonlijke ervaring is dat dit niet het geval is en bovendien betekend dit al helemaal niet dat het publiek het ook als zodanig uitspreekt en dat daardoor dus geen verwarring zou kunnen ontstaan. Ik vind dit onbegrijpelijk en kort door de bocht van het Hof. Desalniettemin denk ik dat ik volgende week maar weer eens een bezoek ga brengen aan ‘Njivaa’ voor een smakelijke zondagse lunch.

 

Lees het vonnis hier.