Ho Lee Fuk

 Geheel in de lijn met de titel van mijn vorige blog (Who the fuck is Chanel) viel mijn oog vandaag op een nieuwsbericht over Asiana Airlines die kennelijk een vordering heeft ingesteld tegen de Amerikaanse televisiezender KTVU.

 

Reden van het instellen van de vordering is dat de televisiezender volgens Asiana Airlines een 'misplaatste grap' zou hebben uitgehaald door de namen van de piloten van een gecrasht vliegtuig bewust verkeerd te hebben vernoemd. De televisiezender sprak in een nieuwsitem over het gecrashete vliegtuig van de piloten 'Bang Ding Ow, Sum Ting Wong, Wi Tu Lo' en 'Ho Lee Fuk' .

 

Het moge duidelijk zijn dat hier sprake is van een misplaatste grap. De vraag is alleen of dat voldoende grondslag is voor een vordering van Asiana Airlines. De zaak speelt natuurlijk in de VS, maar had de zaak in Nederland gespeeld, dan was de juridische grondslag van Asisana Airlines waarschijnlijk de 'onrechtmatige daad' geweest. Belangrijk element van een onrechtmatige daad is schade. Zonder schade is er geen sprake van een onrechtmatige daad. Naar mijn idee zou het nog een hele kluif worden voor Asiana Airlines om haar schade aan te kunnen tonen.