Een combinatie van zeven kenmerkende elementen

Door juridische leken wordt ten onrechte nogal eens aangenomen dat zeven kenmerkende elementen van een ontwerp als doorslaggevend criterium wordt gehanteerd in allerlei IE-zaken. Een IE-specialist weet wel beter. In een zaak die onlangs bij de Haagse rechtbank werd behandeld, was dit echter wel het criterium dat voorop stond in een zaak tussen twee schoenenfabrikanten.

 

Bevestiging

Iedereen kent wel de schoenen van het merk UGG, of men ze nu mooi vindt of niet. Het is de schoen van schapenvacht met fleece aan de binnenzijde die inmiddels niet meer uit het straatbeeld is weg te denken. Een Nederlandse schoenenfabrikant had ook een 'sheepskin boot' geproduceerd en wilde van de rechtbank de bevestiging dat hiermee geen inbreuk werd gemaakt op het modelrecht van de producent van de bekende UGG-schoenen.

 

Overeenstemmende totaalindruk

Helaas voor de Nederlandse fabrikant vond de rechtbank dat er wel degelijk sprake was van een inbreuk op het Gemeenschapsmodel van de fabrikant van de UGG-schoenen. Volgens de rechtbank was er sprake van een overeenstemmende totaalindruk tussen de schoenen van de twee fabrikanten op grond van de combinatie van zeven kenmerkende elementen. De rechtbank oordeelde dat hoewel de 'sheepskin boot' al decennia oud is en als zodanig niet voor modelrechtelijke bescherming in aanmerking komt, de wijze waarop daar in praktische zin vorm aan is gegeven wel op basis van het modelrecht kan worden beschermd.

Tegenvordering

Niet alleen op dit punt werd de Nederlandse fabrikant in het ongelijk gesteld. De fabrikant van de bekende UGG-schoenen had namelijk ook een tegenvordering ingesteld waardoor het gebruik van het model onmiddelijk gestaakt moest worden.

 

Illustratief

Deze zaak is illustratief voor de gevallen waarin 'de combinatie van zeven kenmerkende elementen' wél een doorslaggevende rol spelen, namelijk modelrechtelijke zaken. In alle andere IE-zaken kunt u dit criterium voor eens en voor altijd vergeten.

 

Lees het vonnis hier.